Väznená členka punkovej skupiny Pussy Riot vyhlásila hladovku

22.05.2013 Celý región

Moskva 22. mája (TASR) - Väznená členka punkovej skupiny Pussy Riot vyhlásila hladovku na protest proti rozhodnutiu súdu, ktorý jej nedovolil účasť na súdnom pojednávaní, kde sa malo rozhodnúť o jej podmienečnom predčasnom prepustení na slobodu.

Odsúdená Maria Aľochinová, ktorá súdne pojednávanie sledovala z väznice prostredníctvom videokonferencie, požiadala svoju advokátku, aby sa na pojednávaní v Perme nezúčastňovala, keďže súd porušil jej práva, keď neuznal jej námietku proti zaujatosti sudkyne a prokurátora, ako aj jej žiadosť, aby sa na pojednávaní mohla zúčastniť osobne. Sudca odročil pojednávanie na štvrtok. Agentúra RIA Novosti dodala, že toto pojednávanie sa uskutoční bez Aľochinovej právneho zástupcu, čo ruské zákony umožňujú.

Aľochinová a ďalšia členka skupiny Nadežda Tolokonnikovová si vo väzenských kolóniách odpykávajú dvojročný trest odňatia slobody za výtržníctvo motivované náboženskou nenávisťou. Trestný čin spáchali tým, že v moskovskom Chráme Krista Spasiteľa predviedli protestnú vystúpenie proti terajšiemu prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorého kritizovali za príliš tesné kontakty s vedením ruskej pravoslávnej cirkvi.

Tretej členke skupiny Jekaterine Samucevičovej odvolací súd zmenil dvojročný trest väzenia na podmienečný a prepustil ju na slobodu.

V apríli súd zamietol Aľochinovej žiadosť o odklad výkonu zvyšku z jej dvojročného trestu odňatia slobody dovtedy, kým jej päťročný syn nebude mať 14 rokov. Súd vtedy argumentoval neochotou Aľochinovej oľutovať svoj čin, viacerými disciplinárnymi trestami udelenými vedením väzenskej kolónie, ako aj jej neochotou pracovať.

Odloženie výkonu trestu nie je v Rusku bežné, naopak existuje niekoľko väzenských zariadení pre odsúdené ženy s malými deťmi, o ktoré sa tam starajú počas výkonu svojho trestu za mrežami.

Známy je však precedens z roku 2010, keď odklad výkonu trestu povolil súd vodičke zo Sibíri, ktorá vbehla s autom na chodník medzi ľudí. Zavinila smrť jednej ženy a druhej spôsobila vážne zranenia, v dôsledku ktorých skončila žena doživotne na invalidnom vozíku. Súd odôvodnil odklad trestu tým, že odsúdená práve porodila a musí sa o novorodenca starať. Neskôr vyšlo najavo, že išlo o dcéru vysokopostaveného miestneho funkcionára, napísala agentúra AP.
 
 
 

Vyberte región